Isparta’nın Yöresel Yemekleri

1-) Top Tarhana

Top tarhana çorbası, diğer tarhana çorbalarından içine katılan malzemeler sebebiyle ayrılır. Bu çorbanın içerisinde nohut ve salça yer alır. Özellikle kış aylarında şehrin sık pişirilen başlangıç yemeklerinden biri olan top tarhana, ilk kez tadanların müdavimi olduğu lezzetlerden biri.

2-) Oğmaç Çorbası

Seveni çok, yapanı ise az bir çorba arıyorsanız oğmaç çorbası, Isparta’nın meşhur yemeklerinden biri. İçerisinde domates, soğan, tereyağ, salça ve isteğe bağlı eklenen çeşitli baharatlar yer alan bu çorba hem faydalı hem de doyurucu bir başlangıç olabilir

3-) Banak

Banak, Isparta mutfağındaki en bilinen et yemeği. Genelde kalabalık aile toplantılarında yemek için; kuzu, koyun ya da dana eti kullanılıyor. İskendere benzer bir şekilde tabağın altında pide yer alıyor. Sonrasında pişen et pidelerin üzerine konuluyor ve lezzetine doyum olmayan banak ortaya çıkıyor.

4-) Bakla Borani

Isparta, et yemeğinde olduğu kadar sebze yemeklerinde başarılı. Bakla boranide baklanın; zeytinyağı, soğan, bulgur ve yoğurt kullanılıyor. Oldukça sağlıklı olduğunu söyleyebileceğimiz bakla borani, bakla sevmeyenleri bile kendisine hayran bırakıyor.

5-) Fırın Kebabı

Isparta’ya gidip de fırın kebabının tadına bakmadan dönmek olmaz. Tam bir lezzet bombası olan bu yemek kebapçılarda ilk sırada görebileceğiniz bir yöresel lezzet. Nisan mayıs aylarında süt kuzusu, haziran sonunda oğlak ve eylül aylarında erkeç etinden hazırlanan bu lezzet, hangi etten yapılırsa yapılsın parmak ısırtan bir yemek haline getiriliyor.

En önemli özelliği de şişe takılarak, fırında 3-4 saat pişirilmesi. Farklı pişirme yöntemlerinden geçen fırın kebabı, sipariş sonrası bakır sahanlarda sofralarda yerini alıyor.

6-) Sazan Dolması

Deniz ürünleriyle arası iyi olanlar için sazan balığı Isparta restoranlarında sıklıkla görülen bir lezzet. Dolması ise titizlik ve maharet gerektiren apayrı bir yemek diyebiliriz. Sazan dolması balığın içi ve dışı temizlenip soslandıktan sonra, bulgur, çam fıstığı ve kuş üzümünden hazırlanmış bir iç pilav ile doldurulur. Son olarak iğne iplikle dikilir ve fırınlandıktan sonra tabaklarda yerini alır.

7-) Tatar Mantısı

Isparta’da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden bir diğeri de tatar mantısı. Kapanış şekli ve iç harcı bakımından diğer mantılardan farklılık gösteriyor. Diğer mantılara nazaran çoğu zaman patatesli harç ile kapatılan mantı, kıymalı iç harçla da pişirildiği oluyor.