Güneş Nasıl Çalışır?

gunes-sistemi-nasil-calisir

Güneş Nasıl Çalışır?

Astronomi biliminde belki de ilk olarak dikkatimizi çeken gök cismi Güneş’tir. Astronomların (Gökbilimciler) çalışma alanlarında özel bir yere sahip olan ve ayrıca astrologlar içinde oldukça önemli olan Güneş’imizin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız yazımız okumaya devam edin.
Güneş’in çalışmasını rahat anlayabilmek için astronomi nedir? Astrofizik hangi alanlarda çalışır? Gibi soruların cevabını aramanızda ve temel seviyede de olsa bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Güneş’in (ve evrendeki diğer tüm yıldızların) temelde büyük füzyon reaksiyon topları oldukları için enerji üretebilmektedirler. Bilim adamları, bu yıldız enerjisi üretimi sürecini yıldızların nasıl oluştuğuna geri dönerek açıklıyorlar ki bu da Nebula Teorisine kadar uzanıyor. Bu teori, bir yıldızın içindeki nükleer reaksiyonun, “bulutsusu” olarak bilinen büyük bir gaz ve parçacık bulutunun, kendi yerçekimi basıncı altında çöktüğü zaman başladığını belirtir. Sonuçta Güneş Sistemimizin ortasında büyük ışık topunun doğmasına neden olan bu çöküştür, çünkü aşırı basınç ve ısı nedeniyle atomların birbirine kaynaşmaya başladığı bir süreci tetikler.

Özellikle, Güneş’in büyüklüğü kadar olan yıldızların çekirdeğinde enerji, hidrojen (H) atomları helyuma (He) dönüştüğünde üretilir. Bu füzyon işlemi sırasında, füzyon çekirdeğinin bir kısmı korunmaz ve fotonlara dönüştürülür. Güneşimiz ne kadar enerji üretir? Güneş tek bir saniyede çekirdeğinde yaklaşık 620 milyon metrik ton hidrojeni kaynaştırır. Bu, Güneş’in sadece bir saniyede New York City’ye yaklaşık 100 yıl güç verecek kadar enerji ürettiği anlamına gelir.

Büyük yıldızlar daha fazla ısı ve basınca sahiptir; sonuç olarak, daha ağır elemanları bir araya getirebilirler. Daha ağır elementleri kaynaştırdığında, korunmayan daha fazla madde oluşur ve dolayısıyla, daha fazla ısı ve basınç oluşur.

Dünya’nın Güneş’e olan komumu ve önemi

Atomların bu birleşimi nükleer füzyon olarak bilinir. Bahsedildiği gibi, ısı ve ışık biçiminde muazzam miktarda enerji açığa çıkaran bir süreçtir. Özellikle, Güneş’in katmanlarının her biri, güneş enerjisinin gezegenimizdeki yaşamı sürdürmek için yeterince dağıtılmasını sağlamada bir rol oynamaktadır.

Güneş’in ürettiği enerjinin %99’u çekirdek içinde yer alır. Bu katmanın ötesinde, füzyon neredeyse tamamen durmuş olacaktır. Güneşin geri kalanı, çekirdekten farklı katmanlara doğru hareket eden, sonunda dış katmana ulaşan ve güneş ışığı veya parçacık enerjisi olarak uzaya kaçan enerji tarafından ısıtılır.

Güneş’in sonraki katmanları, Işınım Bölgesi, Konvektif Bölge ve Fotoküre’dir. Bu katmanlar çekirdekten ne kadar uzaklaşırsa giderek soğur. Artık çoğunda füzyon reaksiyonları görülmez. Bununla birlikte, ısı ve enerjinin dışarıdan, çekirdekten uzağa ve uzaya aktarılmasını kolaylaştırırlar.

Bu ısı ve enerji Dünya’ya ulaştığında, atmosferin ozon tabakası Güneş’in ultraviyole radyasyonunun çoğunu filtreler, ancak bazılarının geçmesine izin verir. Bu enerji gezegenimizdeki yaşam için gereklidir.

Astronomi ve astrofizik biliminin özel ilgi alanına giren Güneş, hareketleri ve yaydığı ışık özellikle bu disiplinler aracılığıyla incelenip uzay bilimlerine ışık tutmaktadır.