Covid-19 ne zaman biter?

covid-19
Covid-19 ne zaman biter?
Korona hastalığı (Covid-19) ilk olarak 2019 yılının Kasım ayında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı. Nasıl meydana geldiği hakkında onlarca şey söylendi ve hala tam olarak nasıl çıktığı kesin olarak bilinmiyor. Güzel ülkemiz Türkiye ise bu hastalıkla 11 Mart 2020 yılında ilk vakayı görerek tanıştı. Ve onlar, yüzler, binler, derken milyonlarca insan bu hastalığa yakalandı ve binlerce insan öldü. Peki covid-19 ne zaman biter sorusuna bir cevap var mı? Bunu herkes araştırıyor ama verilen tüm tarihler sürekli erteleniyor.
İlk olarak ortaya çıktığında 6 ay içinde biter diye tahmin edildi. 6 ay sonra çok çok daha yükseldi. Daha sonra 1 yıl dendi, 1 yıl geçti ama aşı bile hala tam olarak bulunup insanlara uygulanmakta sıkıntı yaşıyor.
Korona hastalığının ne zaman biteceği sadece tahminlerle ifade edilir. Bu tahminler ise dünyanın daha önce yaşadığı pandemilere göre hesaplanır.
En son yaşadığımız İspanyol Gribi pandemisi ortalama 2 yıl (1918-1920) civarı şiddetli şekilde geçti ve daha sonra ilaçlar ve aşılar sayesinde kontrol altına alındı.
Covid-19 ise dünyada ilk çıktığı günden itibaren 15. ayında şuan, ama hiçbir bilim insanı şu zamana kadar biter diyemiyor. Bunun nedeni 1918’deki dünya nüfusuyla şimdiki dünya nüfusunun arasında uçurumlar olması. 1918’li yıllarda yaklaşık 2 milyar nüfus vardı. Şuan tam 4 katı yani 8 milyar nüfusa sahip dünyamız.
Bilim insanlarının verdiği tahmini rahatlama tarihi nedir?
Günümüzdeki teknoloji ve bilim insanlarının çokluğu sayesinde DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) yaptığı açıklamada korona hastalığının ortalama 2 yılda kontrol altına alınabileceğini söyledi.
Henüz 15 ay olduğunu düşünürsek, ve Dünya Sağlık Örgütü’ne güvenirsek sanırım 9 ay civarında bu hastalık kontrol altına alınır. Ve eski günlerimize döneriz diye düşünüyoruz.
Kötü ihtimalle insanlar günümüzde olduğu gibi maske takmazlarsa, sosyal mesafeye uymaz ise, yıllarca bizimle olur ve bitiş tarihi sürekli ertelenir. Mutlaka maskelerimizi takmalı ve mesafeyi korumalıyız.
Tabi iyi ihtimalle düşünürsek iyi ihtimal olur. Kötü ihtimali düşünmek istemiyoruz artık 🙂
